-
-
-
-
Отримують з плодів арахісу, що містять до 6% масла, до складу яких входять білки (до 25%), цукру, клітковина (близько 5%) і велика кількість ненасичених жирних кислот.
Арахісове масло застосовують при лікуванні гнійних і труднозажівающих ран. Дуже ефективний цей продукт при лікуванні геморагічного діатезу у дітей, при яких знижується згортуваність крові, виникають численні крововиливу під шкірою і ін.
Арахісове масло по своїх характеристиках аналогічно всім відомому оливковому маслу, але має більш виражені кулінарні властивості.
Завдяки тому, що температура плавлення арахісового масла в три рази вища, ніж у соняшникового, при жарінні блюд воно не вигоряє і не димить. Відбувається економія масла в два рази. Економія масла при жарінні у фритюрі - майже в чотири рази. Салати з овочів, приготовані з використанням цього масла скорочують витрати більш ніж в два рази.
Арахісове масло відноситься до низькокалорійних продуктів, тому використовується для приготування дієтичних блюд для людей, страждаючих надмірною вагою, шлунково-кишковими проблемами, хворобами печінки і нирок, а також серцево-судинними захворюваннями. Застосовується в дитячому харчуванні.
Масло проводиться за технологією холодного віджимання. Не містить холестерину.
У сполучених Штатах Америки і Європейському Союзі арахісове масло користується величезною популярністю і є одним з основних дієтичних продуктів. У США масло споживається в об’ємі 1175 тис. тонн в рік, в Європі - 550 тис. тонн в рік.
Тепер це смачне і корисне масло з’явилося і на Російському ринку.
-
Отримують з плодів арахісу, що містять до 6% масла, до складу яких входять білки (до 25%), цукру, клітковина (близько 5%) і велика кількість ненасичених жирних кислот.
-
-
Архів
Арахісове масло широко застосовується як основа для приготування різної косметики, а масло з виноградної шкіри славиться як засіб для догляду за шкірою і сухим, ломким волоссям.
МАСЛО АРАХІСОВЕ
Масло отримують шляхом пресування з бобів земляного горіха (арахісу). Має багатий вітамінний (B, PP, B1 і E) і мінеральний склад, прекрасно пом’якшує, зволожує суху і чутливу шкіру, роблячи її пружною і еластичною. Масло може застосовуватися як основа для приготування різних косметичних складів (масок, масажних масел і т.п.)
Способи застосування і дозування:
Арахісове масло широко застосовується в косметології →

Рослинне масло, що отримується з подрібненої м’якоті земляного горіха арахісу (Arachis hypogala) холодним пресуванням або екстракцією органічними розчинниками. Колір масла буває від ясно-жовтого до червоно-бурого, залежно від вигляду. Широко застосовується в кулінарії, медицині і косметології, використовується для виготовлення мила.
Основна гідність арахісового масла - висока точка «димлення» (тобто його можна нагрівати до достатньо високих температур), завдяки чому відмінно підходить для жаріння.
Арахіс - рослинний білок, багатий вітамінами групи А, D і Е, В1, В2, РР, фолієвой кислотою, яка сприяє зростанню і оновленню кліток, лінолевою кислотою, а також мікроелементами (залізом, кобальтом, цинком, калієм, магнієм, кальцієм, йодом, фосфором), клітковиною і абсолютно позбавлений холестерину.
Сприяє профілактиці нормального функціонування нервової тканини, серця, печінки, корисний при стомлюваності, безсонні; покращує пам’ять, увагу і слух.
У арахісі менше жиру, чим в інших горіхах.
Дуже корисний при ішемічній хворобі серця.
Відмінно підходить для заправки салатів і жаріння, використовується для виготовлення маргарину.
Історія:
Доля арахісу, як і доля багатьох рослин, - це історія подорожей, завоювань і відкриттів нових територій, завдяки яким він і став відомий миру.
Історія арахісу пов’язана з декількома континентами. Археологами були знайдені в Китаї плоди культивованого арахісу, вирощеного більш ніж 10 000 років тому, проте це була єдина подібна знахідка, і батьківщиною арахісу вважається Південна Америка. За найпоширенішою версією арахіс вперше з’явився в Північній Аргентині або Південній Болівії.
Батьківщина культивованого арахісу - Перу. Сховища культивованого арахісу були знайдені при археологічних розкопках в Перу, цю знахідку відносять до періоду принаймні 3500 років тому. Арахіс високо цінувався перуанськими індусами. Він йшов в їжу, використовувався в медичних цілях, а також символізував високе положення в суспільстві і був замінником грошей.
Існує декілька версій того, як арахіс став відомий всьому світу, але всі вони побудовані на гіпотезах і, відповідно, вірні в рівній мірі. Одна з найбільш популярних версій свідчить про те, що в 1500-х роках арахіс був завезений португальцями до Африки з Бразилії і, одночасно з цим, потрапив на Філліпіни завдяки іспанцям, звідки він вже був завезений до Малайзії, Японії, Китаю і Індії.
У 1600-х роках арахіс потрапив до Північної Америки. Арахіс був дешевим продуктом, тому його охоче використовували як пищу для рабів.
Арахіс - один з самих живильних харчових продуктів. Насіння перебуває на 50% з масла і на 25% з білка. Білка в арахісі більш ніж в більшості сортів м’яса. Він містить більше протеїну, мінеральних речовин і вітамінів, чим яловича печінка. Арахіс - улюблена їжа вегетаріанців і фотомоделей, він дає відчуття ситості із-за високого вмісту харчових волокон (денна норма 30 г).
Горіхи арахісу забезпечують наш організм жирними кислотами, які покращують короткострокову пам’ять. Навіть сто грамів арахісу досить, щоб підсилити увагу. Арахіс - ідеальне джерело енергії для кожного, особливо люди на низькій дієті холестерину.
Види:
У Азії віддають перевагу нерафінованому арахісовому маслу, яке має червоно-коричневий колір і яскраво виражений арахісовий смак і аромат. Американці і європейці віддають перевагу цьому маслу в рафінованому вигляді, зазвичай солом’яно-жовтого кольору.
Арахісове масло по своїх характеристиках аналогічно всім відомому оливковому маслу, але має більш виражені кулінарні властивості. Воно дуже економічне. Салати з овочів, приготовані з використанням цього масла не тільки корисні, але і скорочують витрати більш ніж в два рази.
Арахісове масло не викликає такої алергії, як арахісова паста.
Де купити:
Можна знайти в крупних мережевих супермаркетах.
Чим замінити:
Можете замінити будь-яким іншим рафінованим рослинним маслом. Бажане арахісове масло замінювати рафінованим оливковим.
Ми вже розповіли вам про соняшникову і льняну олію. А ось як правильно вибирати масло - наші ради сьогодні.
Рослинне масло
Будь-яке рослинне масло може пройти одну або декілька стадій очищення і стати рафінованим; повністю або частково рафіноване масло повинне бути прозорим.
При глибокому очищенні масло стає знеособленим, тобто що повністю втратив свої індивідуальні властивості (смак, колір, запах), і тоді навіть фахівець не відрізнить соняшникове від оливкового або бавовняного.
Часткове очищення зберігає смак і інші властивості, але позбавляє масло від муті, осаду, всіляких домішок. Таке масло володіє дуже важливою якістю: воно не піниться на сковорідці, не розбризкується по плиті, не димить при нагріванні. Правда, з очищенням йдуть і багато корисних речовин, зокрема, вітамін Е, провітамін А, фосфоліпіди.
Тому для жаріння краще вибирати очищене (рафіноване) рослинне масло, а ось для заправки салатів і вінегретів переважно нерафіноване, таке, що зберегло всі природні вітаміни.
Напис на етикетці “Не містить холестерину” - не більше ніж рекламний прийом. Річ у тому, що рослинне масло холестерину містити просто не може, а тому його відсутність не є гідністю саме цього сорту масла.
Вибір конкретного виду масла - справа смаку: комусь подобається соняшникове із запахом смажених насіннячок, комусь милий специфічний смак оливкового. Є у продажу і масло, що є сумішами різних видів масел, наприклад, соняшникового і кукурудзяного, соєвого і рапсового.
Відповідно до російських норм не допускається напис на етикетці “Рослинне масло”, якщо масло є суміш різних масел; повинно бути чітко вказано, наприклад: “Суміш соняшникової і рапсової олій”.
А що робити, якщо пристрасті не визначилися, якщо дуже хочеться спробувати якесь нове масло, але так боязнь помилитися і придбати щось нелегкотравне?
Перш за все, звертайте увагу на етикетку. Вона - візитна картка продукту, а тому на ній повинні бути вказані всі основні відомості про нього, і, зрозуміло, російською мовою. Обов’язкові відомості: сировина, з якої виготовлено масло (соняшникове, кукурудзяне, оливкове), назву і адресу виготівника, термін зберігання, дату виготовлення, для нерафінованого масла - сорт.
Нерафінована соняшникова і кукурудзяна олія зберігається 4 місяці, оливкове - 8; термін придатності рафінованого масла ще коротший.
Але не завжди відомостей, вказаних на етикетці, достатньо для раціонального вибору. Та і яка етикетка, скажімо, у масла, що прямо з цистерни в розлив продає рум’яна кубанська козачка?
В цьому випадку ви самі собі і товарознавець, і санінспектор. Запитати сертифікат, звичайно, можна. Але і, перевіривши наявність цього документа, не зайвим буде зняти пробу. Для цього попросите продавця крапнути масло вам на тильну сторону долоні.
Понюхайте масло - воно повинне пахнути насіннячками; згірклий, затхлий запах - свідоцтво недотримання умов зберігання або виробництва, використання неякісної сировини.
Наявність осаду хай вас не лякає, особливо якщо ви купуєте масло для заправки салатів, а ось шматочки насіннячок, що потрапили в пляшку, або лушпиння хай вас насторожать: це означає, що виготівник полінувався навіть процідити масло через марлю.
На морозі масло густіє, стає тягучим, в’язким. Це не страшно, при кімнатній температурі воно відновить свої властивості.
Майте на увазі:
кукурудзяне масло містить більше вітамінів, чим, скажімо, соняшникове, але вживають його в їжу тільки рафінованим або дезодорованим: мало кому подобається його специфічний смак і запах;
якісне оливкове масло - светло- або золотисто-жовтого кольору, зеленувате оливкове масло - низької якості;
соєве неочищене масло - коричневого або зеленуватого відтінку, очищене - ясно-жовте.
Види рослинних масел
Арахісове масло отримують з плодів земляного горіха (арахісу). Нерафіноване арахісове масло має червоно-коричневий колір, рафіноване - солом’яно-жовтий. Використовують арахісове масло для обсмажування різних продуктів, в салати, але особливо воно добре у виробах з тесту.
Гірчичне масло здобувають пресуванням насіння олійних сортів гірчиці - рослини сімейства хрестоцвітних. Колір масла жовтий, іноді із зеленуватим відтінком. Містить порівняно мало лінолевої кислоти. Специфічний смак і інтенсивне забарвлення гірчичного масла обмежують можливість його застосування.
Кунжутне (сезамове) масло отримують з насіння кунжуту. Масло майже без запаху і з приємним смаком. Кунжутне масло - харчовий продукт, рівноцінний іншим рослинним маслам, проте, в нім немає вітаміну А і мало вітаміну Е. Масло використовується в кондитерською, консервною і інших промишленностях, а також в технічних цілях.
Кукурудзяне масло отримує із зародків кукурудза. По хімічному складу кукурудзяне масло нагадує соняшникове. Воно золотисто-жовтого кольору, прозоре, без запаху. Лінолевої кислоти в нім до 50%. У продаж поступає тільки рафіноване масло. Використовується в хлібопекарській промисловості, для приготування майонезів, для заправки салатів і обсмажування продуктів
Оливкове (прованське) масло отримують пресуванням м’якоті оливок. Колір оливкового масла - ясно-жовтий із зеленуватим відтінком, смак і запах - приємні, але специфічні. При температурі близько 0 градусів за Цельсієм масло застигає, при нагріванні розплавляється і стає прозорим.
Оливкове масло містить менше незамінних жирних кислот і вітаміну Е, чим деякі інші рослинні масла, але благотворно впливає на травну систему організму.
Набуло широкого поширення і популярність в Європі завдяки так званій “середземноморській дієті”, суть якої полягає в зменшенні споживання тваринних жирів і заміні їх рослинними.
Кращі сорти оливкового масла отримують способом холодного віджимання (такі масла називаються “Extra virgin”). У кулінарії таке масло використовують для салатів і для приготування різних блюд при температурі не вище 180 градусів, оскільки при вищих температурах воно розкладається.
Пальмове масло отримують з плодів олійної пальми. У м’якоті плоду міститься до 70% масла, багатого каротиноїдами і пальмітиновою кислотою. Воно червоний-оранжевого кольору і твердне при температурі нижче 30С. Його застосовують для виробництва маргарину, мила і свічок.
Рапсове масло , що отримується з насіння рапсу, поширене в Західній і Центральній Європі, Китаї, Індії і Канаді. Рапсове масло відрізняється високим вмістом ерукової кислоти і тому вимагає обов’язкового рафінування. Його застосовують в основному в миловареній, текстильній, кожевенной промисловості, а також для виробництва оліфи.
Після рафінування і гідрогенізації використовується в маргариновій промисловості. Проводиться і для побутового вживання, але із-за свого специфічного смаку, значно поступається соняшниковому.
Соєве масло отримують з бобів сої. У світовому виробництві рослинних масел воно займає провідне місце. Воно має солом’яно-жовтий колір, характерний запах і смак. Соєве масло застосовують в їжу і як сировина для виробництва маргарину. Цінним компонентом соєвого масла є лецитин. У їжу використовують тільки рафінованим.
Цей вид рослинного масла найбільш поширений в країнах Західної Європи, в США, Японії і Китаї. У Сполучених Штатах соєве масло займає майже 4/5 ринку масла. Соєве масло використовується так само, як і соняшникове.
Бавовняне масло отримують з насіння бавовника. Нерафіноване бавовняне масло - рідина червоно-бурого кольору з своєрідним запахом і гірким смаком; рафіноване - солом’яно-жовте. У їжу застосовують тільки рафіноване масло, оскільки нерафіноване бавовняне масло містить отруйна речовина - госипол.
Хімічний склад і властивості бавовняного масла залежать від сорту бавовника, а також від району і умов його обробітку. Бавовняне масло використовується, в основному, для виробництва оліфи, а рафінованим - в їжу, для виробництва консервів, маргарину і кулінарних жирів.
До харчових масел відносяться також конопляне, кокосове, макове масло, масло какао і деякі інші масла.
Всім відомо, що рослинні масла корисно за тваринні жири - про це товкмачить і нав’язлива реклама, і навчена життєвим досвідом бабуся, і дільничний терапевт. Але сьогодні вибір масел настільки великий, що вже справедливо і з них вибирати найбільш цінні, корисні і смачні.
У продажу можна знайти оливкове і соняшникове, пальмове і арахісове, соєве і кунжутне, пальмове і кукурудзяне рослинне масло. Просто очі розбігаються. До чого така різноманітність? А річ у тому, що, не дивлячись на загальну назву, всі ці продукти мають зовсім різні властивості.
Одні - просто криниця вітамінів і необхідних людському організму поліненасищенних кислот. Інші, що не мають практично ніякої харчової цінності, але дуже дешеві, можна використовувати тільки для обжарювання продуктів. Треті… Втім, давайте по порядку.
Добре відоме нам і популярне відвіку в Росії соняшникова олія - один з кращих видів рослинного жиру. Воно фізіологічно вельми активно і до того ж багато жирними поліненасищеннимі кислотами (їх ще називають вітаміном F), необхідними нашому організму для побудови кліток, синтезу гормонів, підтримки імунітету.
Вони додають стійкість і еластичність кровоносним судинам, зменшують чутливість організму до дії ультрафіолетових променів і радіоактивного випромінювання, регулюють скорочення гладкої мускулатури і т.д.
Рослинні масла корисно за тваринні жири →
\"Снек\" - \"продукція до пива\"
- Любителі пива і снеков - 25.10.2008
- Особливе місце в сегменті ринку снеков - 24.10.2008
- Аналіз ринку горіхів і снеков - 23.10.2008
- Підроблюють навіть снеки - 22.10.2008
алергія на арахіс
- Діагноз-алергія - 9.10.2008
- Здається немає простішого способу уникнути алергії на арахіс - 8.10.2008
- Новий препарат дозволить уникнути серйозних проблем людям страждаючим алергією на арахіс - 7.10.2008
- На сьогоднішній день лікарі-алергологи багатьох країн серйозно забили на сполох - 6.10.2008
Арахіс в кулінарії
- ВАТ РОТ ФРОНТ проводить і реалізує наступні види продукції - 15.10.2008
- З арахісу роблять близько 300 найменувань продуктів - від муки до пластика - 14.10.2008
- Арахіс хороший всякий солоний в глазурі у складі арахісової пасти - 13.10.2008
- Горіхи додають різноманітний смак і аромат борошняним і кондитерським виробам - 12.10.2008
- Завдяки своїм цінним якостям арахіс і продукти отримувані з нього широко використовуються в харчовій промисловості - 11.10.2008
- Підсмажений арахіс вживають як ласощі - 10.10.2008
Арахіс в медицині
- Продукти що вважаються корисними для здоровя - 5.10.2008
- Про користь горіхів замовимо слівце - 4.10.2008
- Цілющі і фармакологічні властивості арахісу - 3.10.2008
- Земляний жолудь - 2.10.2008
- 2 абсолютно нових сорти арахісу які допомагатимуть людям - 1.10.2008
- Види цвілі сорго - 30.09.2008
- Мед з арахісом - 29.09.2008
- Арахіс - це трава створююча під землею плоди - 28.09.2008
- Чим загрожує надлишок солодкого - 27.09.2008
- ЗЕМЛЯНИЙ ГОРІХ - Arachis hypogaea L - 26.09.2008
- Дієтичний продукт - 25.09.2008
- АРАХІС підземний - 24.09.2008
- Лікування захворювань з помощю арахісу - 23.09.2008
- Всі ми знаємо горіхи волоські кедрові фундук мигдаль арахіс каштан - 22.09.2008
Арахіс вагітним та дітям
- Діти з алергією до арахісу - 2.01.2009
- Мій дворічний син обожнює арахісове масло - 1.01.2009
- Багато вагітних жінок хочуть побалувати себе чим-небудь смачненьким - 31.12.2008
- Щоденне вживання арахісового масла - 30.12.2008
- Як заповнити недолік живильних речовин в організмі дитини - 29.12.2008
- Чим нагодувати голодуючих дітей - 28.12.2008
Арахісова халва
- Халва має іранське походження - 21.10.2008
- Види халви - 20.10.2008
- У кожного виробника халви свої рецепти - 19.10.2008
- Халва приготована на базисі арахісу - 18.10.2008
- Халва будучи споконвічно східними ласощами перекочувала в наші краї - 17.10.2008
- Халва - - 16.10.2008
арахісове масло
- Плюси арахісового масла - 8.12.2008
- Арахісове масло широко застосовується в косметології - 7.12.2008
- Арахісове масло історія властивості види - 6.12.2008
- Як правильно вибирати масло - наші ради сьогодні - 5.12.2008
- Рослинні масла корисно за тваринні жири - 4.12.2008
- Арахісове масло отримують з подрібненої мякоті земляного горіха - 3.12.2008
- Цілюще масло - 2.12.2008
- У Європі він був поширений ще до відкриття Америки - 1.12.2008
- Знайти за кордоном кухаря здатного не тільки назвати всі існуючі рослинні масла - 30.11.2008
- Арахісове масло можна намазати на бутерброд - 29.11.2008
- Різноманітні рослинні і горіхові масла - 28.11.2008
- Ботанічна назва Arachis hypogaea L Oleum arachides - 27.11.2008
- Арахісове масло вперше було отримане в Америці в кінці 19 століття - 26.11.2008
- Ефірні композиції - 25.11.2008
Вирощування арахісу
- Якщо ви подивитеся на закритий стручок земляного горіха то побачите що - 4.11.2008
- Особливості агротехніки - 3.11.2008
- Як виростити арахіс в наших кліматичних умовах - 2.11.2008
- Ради городникам - 1.11.2008
- Арахіс - невибаглива рослина - 31.10.2008
- Я вирощую арахіс вже років пять - 30.10.2008
- Урожай арахісу - 29.10.2008
- У арахісу довгий вегетаційний період - 28.10.2008
- Арахіс або земляний горіх подарувала миру Південна АмерикаОбробіток арахісу при краплинному зрошуванні на півдні України - 27.10.2008
- Уродженець Південної Америки - 26.10.2008
Загальні відомості про арахіс
- Все про арахіс - 24.11.2008
- Колись работорговці годували арахісом негрів-рабів - 23.11.2008
- Останніми роками арахіс перетворився на поширену польову культуру - 22.11.2008
- Історія форменої революції в їжі - 21.11.2008
- Біологічна особливість арахісу - 20.11.2008
- Арахіс - цінна олійна культура - 19.11.2008
- При слові боби більшості з нас приходить на память квасоля - 18.11.2008
- Арахіс - просапна культура - 17.11.2008
- Секрети виробництва - 16.11.2008
- Чим же подобається арахіс мільйонам жителів планети - 15.11.2008
- Одна з найбільш перспективних культур - 14.11.2008
- Головні групи культурного сорту - 13.11.2008
- Де проїзростаєт арахіс - 12.11.2008
- Однорічна рослина з гіллястим стеблом - 11.11.2008
- Багато хто знає що арахіс і земляний горіх одне і те ж - 10.11.2008
- Батьківщина арахісу невідома - 9.11.2008
- За деревами ліси не видно - 8.11.2008
- Арахіс в світовій торговій практиці - 7.11.2008
- Арахіс в харчовій промисловості - 6.11.2008
- Розповсюдження арахісу - 5.11.2008
Корисні властивості арахісу
- Арахіс - це не горіх як думає багато хто а олійна культура - 23.12.2008
- Всі горіхи - багате джерело корисних речовин - 22.12.2008
- Чи може бути смачне - корисним - 21.12.2008
- Арахіс і кардіологія - 20.12.2008
- Земляний горіх в дикому вигляді зустрічається в Південній Америці - 19.12.2008
- Результати досліджень - 18.12.2008
- Яка користь від арахісу - 17.12.2008
- Арахіс не тільки смачний але і корисний - 16.12.2008
Ринок арахісу
- Світовий ринок арахісу - 15.12.2008
- Китай не зможе утримати ціни на ринку арахісу - 14.12.2008
- Новий рік нова ситуація на ринку Січень 2007 - 13.12.2008
- Аналіз ринку окремих товарів - 12.12.2008
- Перед Вами лютневий звіт ринку арахісу - 11.12.2008
- Ми починаємо нашу доповідь не з ранніх новорічних фейєрверків - 10.12.2008
- Россельхознадзор не пустив до Росії партії рису арахісу і маку - 9.12.2008